חגים ואירועים

החגים והאירועים הרשמיים והמיוחדים ביפן רבים ולפעמים נחשבים כמשונים. המדינה נחשבת לאחת המקומות המיוחדים ביותר בכל העולם מבחינת האקלים, הטבע ומזג האוויר השורר בארבע עונות השנה, לכן החגים, החופשות והאירועים הרשמיים של העם היפני קשורים לאירועי הטבע ומזג האוויר.

ישנם הרבה חגים ואירועים במדינה היפנית המשתנים מעיר לעיר, כפר לשני, ואיזור לאחר אך ישנם גם חגים המשותפים לכולם והם:

ראש השנה – "אושוגאתסו"

החג הכי מפורסם אצל העם היפני הוא ראש השנה שנקרא "אושוגאתסו" החג מסמל סיומה של שנה קודמת עם כל הרע שהיה בה ותחילתה של תקופה ושנה חדשה. בחג הזה מתאספים בני המשפחה לאוכל ולסעוד ביחד כדי למחוק את הזכרונות הרעים שהיו בשנה הקודמת ומתחילים חיים חדשים, הם מקשטים את כניסות בתיהם בענפים מעצי האורן וחבלי קש המסמלים מניעה של כניסת דברים רעים לבית.

אנשים רבים מבקרים בבתי מקדש כדי להתפלל למזל טוב יותר בשנה החדשה, והגשמת חלומות. המשפחות מבקרות אחת את השניה כדי לשמור על הקירבה ביניהם ובגלל שזהו החג הגדול ביותר לעם היפני, כל המדינה חוגגת, החברות, החנויות ובתי הספר סגורים כדי לחגוג את ראש השנה ולהיות עם המשפחות לשלושה ימים רצופים.

יום ה"הינאמאטסורי" Hinamatsuri

זהו יום מיוחד שבו מתקיים פסטיבל ענק שמוזמנים אליו אנשים רבים כדי לחגוג אירוע מיוחד בחייהן של הבחורות היפניות אשר הופכות להיות בוגרות, באירוע הזה מאחלים להן חיים מאושרים והצלחה רבה. הרבה משפחות משתתפות בהכנתו של אירוע מסוג זה בכך שהם בונים דוכנים מקש ובמבוק המציגים בהם בובות הלבושות ליבוש ממלכתי ישן המיוחד של יפן ומגישים לידן פירות טריים, בסקויטים העשויים מאורז, ועוד הרבה מאכלים המיוחדים ליום הזה.

יום התינוקות

היום הפופולרי ביותר ביפן בשם "טנגו נו סיקו" (פסטיבל עונתי), כאשר בעבר הם היו מנצלים את האל "אירסיס" כדי שישחרר אותם ולגרש מתוכם את הרוחות הרעות, כיום הם חוגגים את הולדתם של תינוקות בנים והתבגרותם, ומה שנשאר עד ימינו מטקסי היום הזה הוא הצגתם של שריון טיפוסי וקסדות של הלוחמים היפנים העתיקים, בנוסף להעמדת דגלים מקרפיונים, הקרפיון הוא רחד מסוגי הדגים ששוחים נגד הזרם, דגלים אלו מסמלים גיבורי המלחמות שעמדו בפני האויבים, לוחמים חזקים ובטוחים בעצם בכל מצב.

"טאנא באתא"

זהו יום מיוחד המשלב בין המסורת היפנית לאגדה הסינית שמצלמת שני כוכבים הנמצאים משני צדדיו של שביל החלב, הכוכב הראשון הוא "האלתיר" (פירושו כוכב הבוקרים), הכוכב השני הוא "הפיג'א" (הכוכב הטרופי) , שני כוכבים אלו נפגשים פעם ביום השביעי מחודש יולי בכל שנה. ביום הזה אנשי יפן כותבים את חלומותיהם ומשאלותיהם על גבי מוצרי נייר המשלבים חמישה צבעים וקשורים לענפי במבוק, פיסות נייר אלו מוצבים במקומות גלויים לעין כדי להגשים משאלות אלו למציאות.

"פסטיבל האושר"

הפסטיבל הבודהיסטי השנתי הנערך בדרך כלל ב 13 לחודש יולי או אוגוסט. ביום הזה מקדשים את הסבים שנפטרו מאחר שהם מאמינים שביום הזה נשמתם חוזרת לעולם לבקר את יקיריהם לכן הם מכבדים את היום הזה, שמחים, מנקים את בתי המקדש לקבלת נשמותיהם של הסבים, מגישים את רוב המאכלים המפוארים, ומתפללים בבתי המקדש לנשמות של סביהם שיחזרו וייהנו. ובסוף היום הזה מדליקים נרות ומציתים בפתח בתיהם כדי להיפרד מנשמות סביהם וכל האוכל שהכינו ונשאר משליכים לנהר או לים.

"שיצ'י גו סאן"  Shichi-Go-San

המספרים 3, 5, 7 הם מספרים שמהיפנים מאמינים שהם מביאים אושר ועושר, מספרי המזל של העם היפני. לכן ברגע שמגיע הילד לגיל 3 או 5 והילדה לגיל 3 או 7 לוקחים אותם ההורים לבתי המקדש הקרוב אליהם ומתפללים ולבקש להגשים את משאלותיהם. ביום הזה מכינים לילדים סוג מיוחד של ממתק המורכב מחתיכת עץ קטנה המצופה ממתקים בצבע אדום וצהוב הנמצאים בתוך שקית שמצוייר עליה שני ציורים של ציפור העגורן וצב המסמלים את תחולת החיים ביפן והממתקים רומזים למשאלה המתוקה של הילדים כדי שיישארו בריאים ויתבגרו. סוג זה של ממתק נקרא Chitose-ame